Retraite Theologencursus

Heer, raak mij aan met uw adem

Theologencursus – retraite in coronatijd

Vast onderdeel van de Theologencursus Charismatische Vernieuwing is de retraite in de eerste week van januari. We zijn daarvoor al jaren te gast in het Bezinningscentrum Emmaüs in Helvoirt. Na de persconferentie van 14 december werd duidelijk dat de retraite niet in fysieke vorm kon doorgaan. We weten als stuurgroep dat voor veel werkers in de kerk deze retraite als een oase wordt ervaren, juist ook omdat de decembermaand intensief is. Daarom hebben we gezocht naar een vorm om de retraite in aangepaste vorm online te organiseren. We hadden daar al wat ervaring mee, omdat we de cursusdagen van oktober en november ook via Zoom hebben gehouden (met dank aan de technische ondersteuning van een cursist!).

Het thema van de retraite was: ‘Heer raak mij aan met uw adem’, een zin uit Lied 695. Dit lied keerde tijdens de retraite geregeld terug. De deelnemers waren 23 cursisten en ook 5 oud-cursisten. Zij kregen een programmaboekje thuisgestuurd, met daarin allereerst een aantal vragen om vooraf te overdenken. Een paar van deze vragen: Hoe ben ik omgegaan met alle veranderingen, tegenslagen van de afgelopen tijd; Wat hielp vooral en wat hielp niet zo; Wat waren momenten waarop het me lukte om wat ik meemaakte met God te verbinden?

Op de dinsdag en de woensdag volgden we van 9-13 uur een online programma met een ochtendgebed, lezing, verwerking in kleine groepen en gesprek met de inleider. Dinsdag 5 januari heeft dr. Arjan Plaisier gesproken over het thema: ‘Hoe blijf je gericht op de Heer in tijden van grote druk’. Al jaren is er teruggang op veel plekken in de kerk. De huidige corona-crisis zorgt voor onzekerheid en ook voor de vraag wat dit voor gevolgen zal hebben voor de kerken. De vraag van het thema brengt ons bij Christus: uiteindelijk is Hij onze hoop. Dr. Plaisier benadrukte dat ook standhouden, volharden een vrucht is van de Geest. Het gericht blijven op de Heer vraagt oefening en volharding. Daarbij is de liturgie van de kerk onmisbaar, maar ook je persoonlijke, dagelijkse omgang met de Heer. Daarin ben je als werker in de kerk ook voorganger, zien mensen aan jou dat je iemand bent met een relatie met Christus? Telkens weer gaat het om de belijdenis dat de Heer er is, dat Hij in ons midden is. We bouwen op Zijn trouw en Zijn opstandingskracht. In de kleine groepen hebben we over deze lezing doorgesproken en vervolgens zijn we met Arjan Plaisier in gesprek gegaan over verschillende vragen. We hebben het programma afgesloten met een middaggebed. De muziek was opgenomen door twee deelnemers, zij zorgden zelfs voor meerstemmige zang!

Op de woensdag 6 januari was Tony Kalma te gast. Zij heeft aan de wieg van de theologencursus gestaan, en het was bijzonder om haar als inleider te hebben nu de cursus 40 jaar bestaat. Tony had haar lezing opgebouwd rond de verschillende coupletten van Lied 695. Ze heeft gesproken over de vraag: ‘Hoe wil God ons raken?’ Daarbij raadde ze aan om de Bijbel te lezen met voorstellingsvermogen. En bij je gebed niet alleen met God te praten, maar ook naar Hem te luisteren. Vervolgens sprak ze over ons kindschap Gods door de kracht van de Geest. Als wij zelf innerlijke genezing hebben ontvangen, kunnen we vaak ook anderen weer geven. Dat hebben velen door de jaren heen ervaren in kleine groepen en gebedspastoraat, bijvoorbeeld op de conventies of bij de werkgroep ‘in Christus heel’. Een zin die mij is bijgebleven: “richt je niet op je angst, maar op wat God met je wil.” Als verwerkingsopdracht gaf ze ons mee om een dankpsalm te schrijven, dit naar aanleiding van Psalm 16:11. Na de verwerking in kleine groepen konden we met Tony nog in gesprek. Daarin heeft ze verschillende punten toegelicht en gedeeld vanuit haar rijke ervaring. We sloten af met een middaggebed en daarna hebben we in de kleine groepen voor elkaar gebeden en elkaar gezegend. Ondanks het feit dat we niet fysiek bij elkaar waren, was dit toch een heel mooie ervaring. We kijken terug op twee mooie dagen, dankbaar voor wat God hierdoor heeft kunnen doen. En we zien uit naar volgend jaar, hopelijk weer in Helvoirt!

ds. Jeroen de Jong, stuurgroep

 

Categorie: Nieuws en evenementen.