Retraite ThCV

Open voor de Geest

 In de gastvrije setting van bezinningscentrum Emmaüs in het Brabantse Helvoirt beleefden we in de eerste helft van januari een verkwikkende retraite. Met 35 predikanten en kerkelijk werkers waren we bijeen. 22 van hen zijn op dit moment deelnemer aan de Theologencursus Charismatische Vernieuwing (ThCV), 13 anderen waren dat in het verleden. Het thema was ‘Open voor de Geest’.

Op prikkelende wijze gaf Bert Bakker op de eerste avond een mooie aanzet. Aan de hand van Handelingen 3 en 4 schetste hij het geheim van de vroege kerk. Zij was open (ontvankelijk voor de Geest), vrijmoedig (dat wil zeggen kwetsbaar beschikbaar) en doorlaatbaar (wat men ontving sijpelde ook door). Zelf merk ik dat die drie woorden, open, vrijmoedig en doorlaatbaar, alle dagen met me mee zijn gegaan. Dat deed me goed, want zoals de vroege kerk al in het Nieuwe Testament met name die vrijmoedigheid (parresia) dreigde kwijt te raken, zo lekt bij mij soms de bezieling weg, of mis ik de juiste afstemming op Gods Geest. In een uitspraak van de missioloog Johannes Verkuyl: ‘we fietsen in de kerk onnodig vaak op lege banden’. Die uitspraak keerde tijdens de retraite meer dan eens terug. Ook op de andere dagen, waarbij we stilstonden bij ‘de gedreven voorganger’ en ‘de leiding van de Geest in het pastoraat’.

Maar met de vaste onderdelen als de ochtendgebeden, de inspirerende muziek, de stiltemomenten, de vieringen waarin ruimte is voor voorbede en zegening, en de intervisiegroepjes bleek die Geest deze dagen op allerlei manieren te waaien. Vanzelfsprekend ontbrak ook dit keer de warme collegiale sfeer niet, de mooie wandeling in de Loonse- en Drunense duinen en de gezellige nazit tijdens de avonden. Kortom: ‘met gevulde banden’ keerden we weer terug naar de plek waar we werkzaam mogen zijn.

Garbrich Baalbergen

Voor predikanten en theologen die kennis willen maken met de cursus is er een gastendag op 13 april:  Proeverij ThCV 13 april 2023

Website ThCV

Categorie: Nieuws en evenementen.