In memoriam Tony Kalma (1938-2024)

Op 28 juni 2024 is Anthonia Kalma-Zwier overleden. Ze was 86 jaar oud.

In haar boek Je eigen weg vinden vertelt Tony in het hoofdstuk Een dertiger op zoek naar zingeving hoe een aankondiging van de eerste charismatisch conferentie in Leusden in 1976 leidde tot haar eerste kennismaking met een meer doorleefde manier van geloven. Ze ging ontdekken dat hemel en aarde elkaar kunnen raken, met een verrassende, heil- en helingbrengende uitwerking.

Het bleek een eerste stapsteen te zijn op een weg waarin ze met anderen voortrekker werd van meerdere vernieuwingsinitiatieven in de kerk in Nederland en Tsjechië. Karel Kraan vroeg haar in 1979 om met hem de theologencursus charismatisch pastoraat te ontwerpen en begeleiden. Dat deed ze. Ze maakte kennis met het gebedspastoraat In Christus Heel, ontdekte hoe het was om innerlijke genezing te ontvangen en in de hervonden vrijheid te leven.

Jarenlang was ze uiterst actief betrokken bij de conventies, met name bij het jeugdprogramma en de jeugdstaf en in (doorgaans) overvolle werkgroepen voor volwassenen. Ze hielp velen om luisterend te leren bidden, ontvankelijk te worden voor beelden en meer en meer te worden wie ze in Christus mochten zijn. Ze betekende veel voor de CWN als organisatie en voor talloze medewerkers en bezoekers van conventies, zowel jongere als oudere.

Ze stond aan de wieg van de beweging die de inzichten en manier van werken van Leanne Payne in Nederland introduceerde. Met Teo van de Weele ontwikkelde ze zijn gedachten tot een cursus en beweging: Zegenend Helpen. Met een psychiater ontwikkelde ze een vorm van psychopastoraat waarin aan cliënten, naast gesprekken met een psychiater, ook sessies met ‘klaagvrouwen’ werden aangeboden. Ze leefde met de verwachting dat Gods aanwezigheid heel maakt. Een verwachting die ze vasthield en voedde. En een verwachting die God met regelmaat werkelijkheid maakte.

– Een beeld uit een verzameling die Tony gebruikte in haar trainingen en pastoraat over Godsbeelden –

 

Met haar man Nanne reisde ze, onder meer naar Praag, waar hij vanwege zijn functie bij de NS internationale contacten onderhield. Daar gebeurde iets vergelijkbaars als in Nederland: haar respectvolle, aanvaardende interesse in mensen, en bewogenheid om hun psychisch en geestelijk lijden (achter het toen nog gesloten IJzeren Gordijn) leidden tot ontmoetingen waar hemel en aarde elkaar raakten. Tsjechen ervaarden dat. De contacten groeiden heel geleidelijk aan uit tot een vernieuwingsbeweging binnen kerken in Tsjechië en Slowakije.

Door al die jaren heen zochten mensen haar op. Conventiegangers, buiten de conventies om, en allerlei anderen die van horen zeggen haar vonden. Velen werden geholpen om ‘hun eigen weg te vinden’ en nieuwe stappen op die weg te zetten.

Net als Paulus had Tony persoonlijk weet van het ‘nu al’ en het ‘nog niet’. Moeite, lijden en ziekte waren haar niet vreemd. En gingen soms verbijsterend diep. De voor haar zo belangrijke inzichten van Victor Frankl en Edith Eger moesten is sommige perioden bevochten worden. Maar ze werd steeds weer opgericht. Ze schreef haar boek ‘Je eigen weg vinden’ in de hoop dat dat wat ze van God ontdekt en ontvangen had zijn weg zou vinden naar nog meer mensen. Het boek werd vertaald in het Tsjechisch.

Verleden jaar brak ze een heup toen ze ten val kwam. Die breuk leidde tot onvoorziene gevolgen. Vrijdag 28 juni overleed ze. In Gods tegenwoordigheid, geloven we. En mag ze bij Hem ontdekken hoe Hij met haar verder gaat op haar eigen weg van ‘In Christus meer en meer worden wie je door Hem bent’.

Bert Bakker

Categorie: Nieuws en evenementen.