bij Sam: Vorming door de Geest

bij Sam biedt een vormingsprogramma voor christenen waarbij vorming door de Geest centraal staat. De thema’s gaan over jouw omgang met God, je naaste en jezelf. Bij elk thema leggen we een relatie met pastoraat.

Waarom sluit je je aan bij Sam?

bij Sam is opgezet als een cursus waar je, met elkaar, vaardigheden ontwikkelt die van pas komen bij pastoraat. Wat bij elke deelnemer een onuitwisbare indruk achterlaat is de persoonlijke ontwikkeling die je ontvangt door een paar jaar met elkaar op te trekken. Mensen met heel verschillende achtergronden en leeftijden zijn voor elkaar bronnen van wijsheid, troost, bemoediging en nog veel meer. Ook als je niet meteen ambities in het pastoraat hebt, kan de cursus van grote betekenis voor je zijn.

De een is voor haar gevoel sterk gegroeid in een volwassen geloof, een ander is verbaasd over zijn toegenomen zelfverzekerdheid, en weer een ander ontdekt hele nieuwe kwaliteiten in zichzelf. Elke deelnemer voelt zich na verloop van tijd veilig genoeg om kwetsbaar te durven zijn.

Praktisch

bij Sam heeft 30-40 deelnemers. Per jaar hebben we vier bijeenkomsten op een zaterdag en één weekend van vrijdagavond tot zondagmiddag. Verder word je ingedeeld in een regionale groep, die steeds tussen de bijeenkomsten door bij elkaar komt. Daar kun je het aangebodene samen in een kleinere kring verwerken.

Je inschrijving is telkens voor één kalenderjaar, en aan het einde van dat jaar kun je beslissen of je wilt doorgaan. Om alle thema’s van het programma één keer mee te maken heb je drie jaar nodig. Maar veel deelnemers blijven langer dan drie jaar.

Alle zaterdagse bijeenkomsten zijn in de Ichtuskerk, Grote Haag 154, ‘hartje’ Amersfoort en een klein kwartier lopen van het station. Ze duren van 10:00 uur tot ongeveer 15:30 uur. Het weekend wordt gehouden in bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt.

Agenda

Het programma tot eind 2019 ziet er als volgt uit:

17 November 2018: ‘Geestelijke vorming volgens de woestijnvaders’, ingeleid door Mattias Rouw, bekend als schrijver van het beste theologische boek van 2015: Woestijnvaders – inspiratie voor nu. Dit is ook onze jaarlijkse gastendag! Wil je zomaar eens proeven hoe het toegaat bij Sam, dan is dit je kans. Meld je aan op www.bijsam.nl/aanmelden-deelnemer-2/

19 januari: ‘Biddend onderweg’. Samen gaan we ontdekken hoe je zelf (meer) vertrouwen krijgt in gebed en wat je daarin voor een ander kunt betekenen. Het thema wordt ingeleid door Margreet Verspuij, een oude bekende van bij Sam met een schat van ervaring rond dit thema.

16 maart: ‘Onderscheiding’. Hoe zie ik wat van God is en wat niet? Wat maakt heel en wat verdeelt? Ingeleid door Nico den Bok, deeltijd hoogleraar systematisch theologie aan de Evangelische Faculteit van Leuven en deeltijd predikant in Bussum van de gemeente Centrum/Oost.

10-12 mei, ons jaarlijkse weekend: ‘Geestelijke begeleiding’. Wat gebeurt er met mij op mijn weg met God? Hoe oefen ik, vind ik, houd ik het vol? Ingeleid door Nikolaas Sintobin, Jezuïet en internetpastor.

21 september: ‘Empathisch luisteren’. Invoelend luisteren is meer dan een techniek. Hoe ontmoeten we elkaar in Gods ruimte? Onze inleider is Leonard van Wijk, geestelijk verzorger in de psychiatrie.

23 november: ‘Pastor vanuit de gaven van de Geest’. Welke gaven zijn mij gegeven? Wat kan ik ontdekken? Wat past bij mij? Hoe word ik door die gaven gevormd? Elly Linger, auteur van het boek “Gave gaven”, neemt ons mee op ontdekkingstocht. Ook deze dag ben je welkom voor een vrijblijvende kennismaking. Meld je aan op www.bijsam.nl/aanmelden-deelnemer-2/

Kosten

Je doet het hele jaar 2019 mee bij Sam voor € 195. Dit is inclusief het weekend. De kosten mogen geen probleem voor je zijn: Voor deelnemers met een kleine beurs hebben we altijd een passende oplossing kunnen vinden.

Meer weten?

Veel meer informatie vind je op onze eigen website www.bijsam.nl. Wil je liever persoonlijk contact met ons, mail of bel dan met de secretaris van de Stuurgroep: secr@bijsam.nl of 0318-630 032.

Ook graag even een mailtje als je onze gastendag wilt bijwonen of als je een inleiding wilt meemaken als oud-deelnemer. Aan de gastendag zijn geen onkosten verbonden, wil je een dag meedoen als oud deelnemer dan betaal je € 20.